17 ноември 2007

Издръжливост

Докато търсех в Google някакви неща за спортно-физическа издръжливост попаднах на кораба Endurance. Никога няма да забравя филма за Амундсен и Скот, който гледах като дете. И така, зачетох се за експедицията Издръжливост на Sir Ernest Henry Shackleton. Температурите падат брутално рязко и с всеки изминал ден ледът се сгъстява, докато корабът Издръжливост остава в плен на ледовете. Това става на 18ти Януари 1915 година, пет и половина месеца след отплаването от Лондон на 1ви Август 1914. Корабът бива притискан от ледовете и постепенно бива разрушен, като потъва на 21ви Ноември 1915. Endurance е бил най-здравия дървен кораб построяван някога. Съперничел му е само Fram - корабът на Амундсен.

Експедицията е съставлявала 28 души.
Първоначално се добират до Elephant Island. От там капитанът Frank Worsley направлява спасителната лодка James Caird с шест души, вкл. Шеклътън, в продължение на две седмици и 1500 км в открити, ледовити води, само със секстант и компас. Достигат остров South Georgia. Worsley е бил шантав - спял в коридора, мрънкал за разни неща - и само човек с визия за света като тази на Шеклътън е можел да му се довери за подобна експедиция.
На 30ти Август 1916 година Шеклътън се връща и са спасени всички от екипажа! След две години близо до южния полюс!

Sir Ernest Henry Shackleton
Миля си каква сила, решителност и визия е нужна, за да оцелееш две години сред ледовете. Откъснат от света, без радио връзка, без каквото и да е присъщо технологично удобство на днешния ден. Как се взимат решения за разпределение на ресурса, как се планира оцеляването. Как се подбира такъв екип. Как се поддържа духа. Никой не е умрял - никой не е бил излишен!
С човешки качества!

В наши дни парното е на шест, и внимаваме да не стоим на течение, за да не настинем.

ПП: Фотографът и апаратурата му ... нямам думи!
ППП: Намерете си филма Shackleton.

Подробности: Сайт 1, Сайт 2