04 септември 2009

Реални мегапиксели и гигабайти

Надпреварата при производителите на посредствени фото-апаратчета, от край време е в мегапикселите. Общо казано, посредствени са всички под 1500 лв. Тази надпревара е превърнала пиксела във фиктивен и той вече НЕ носи качествена иформация за изображението. По-точно, поне всеки втори пиксел е излишен. Ако сте си купили сапунерка, на която пише 8 мегапиксела, то тя НЕ е повече от 3.

Откъде идват тези мегапиксели, тези огромни файлове, които вие преточвате на харддиска си? Производителят уголемява полученото изображението в апарата. Това става без да се увеличава размера на сензора улавящ светлината. Все едно да го уголемите във Photoshop. Това прави изображението подпухнало и размито, когато се гледа на 100% размер. В повечето случаи никой не забалязва това, защото преглеждането на екрана става на 20-30% от размера и така картинката изглежда качествена. Но харддиска свършва :-) защото е натъпкан с празни пиксели.

Какво правя аз?
Хванах една читава снимка от моя Lumix FZ18, уж 8 мегапиксела, и я смалявах докато започне да мяза на читава и на 100%. Оказа се, че мога спокойно, без да губя информация за изображението, да смаля всичките си кадри до 3 мегапислела. От 8 на 3 мегапиксела! И вместо 3.5 MB сега един файл ми е 1.5 мегабайта на харда. Снимки на ISO 400 и 800 могат да се смалят до 2 и дори 1 мегапиксел.
Когато смалявате JPEG/JPG изображения, нека компресията е 95% качество.

ПП: За да е читаво изображението, нужно е от сензора да се взимат НЕ повече от 12 мегапискела на квадратен сантиметър (12 MP/cm2).
ПП2: За професионални цели НЕ повече от 3 MP/cm2.